VPL, hoe werkt het?

Haren die vernietigd zijn kunnen nooit meer terug groeien. Wel kunnen er ten allen tijde nieuwe haartjes of donsharen vormen. Dit door o.a. hormoonschommelingen. Ook deze kunnen behandeld worden en zullen vrij snel zullen verdwijnen als men niet te lang wacht en niet gaat epileren.

Enkel tijdens de groeifase zijn haren verbonden met hun groeicellen en bevat de haarbodem heel veel pigment. Daarom zijn enkel de haren in de groeifase vatbaar voor vernietiging met VPL. Dagelijks zijn er haren die overgaan van de groeifase naar de overgangsfase en van de overgangsfase naar de rustfase om uiteindelijk uitgestoten te worden op het moment dat de groeicellen een nieuw haar produceren. Meerdere behandelingen zullen dan ook altijd nodig zijn om alle haren geflitst te krijgen tijdens hun groeifase! Per behandeling wordt gemiddeld 15 à 25% van de totale haargroei uitgeschakeld. Er bestaat geen enkel systeem dat alle haren in één keer vernietigt, precies omdat de haargroei in verschillende fases verloopt en dit dus wetenschappelijk onmogelijk is.

De interval tussen de behandelingen is afhankelijk van de haargroeicyclus, en deze varieert naargelang de zone.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de haarkleur, huidskleur, de dikte en de dichtheid van de haren en van de plaats van de haargroei. Bij donkere haren op een lichte huid zijn gemiddeld 5 tot 6 behandelingen nodig terwijl blondharigen, roodharigen en donkere huidtypes meer behandelingen nodig zullen hebben om tot hetzelfde resultaat te komen. Sowieso moeten de haren altijd donkerder zijn dan de huid om enig effect te hebben.

Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt ook af van het beoogde resultaat. Compleet haarloos zijn is meestal een niet realistische verwachting. Er zullen altijd wat resthaartjes en donshaartjes overblijven. In de medische rapporten spreekt men van een succesvolle permanente ontharing wanneer men 80 à 90% haarreductie constateert. Ook moet je er rekening mee te houden dat de hormoonhuishouding te allen tijde voor enkele nieuwe haren kan zorgen (vooral in het gelaat), die eventueel met een onderhoudsbeurt te verwijderen zijn.